Gründermeldingen lagt frem, nye retningslinjer for registrering av KI-musikk og mer om forretningshemmeligheter, Patenstyrets nyhetsbrev november 2024.
| Bildetekst: Knut Husdal og Lars Husdal i Novatech. Foto: Lars Kristian Aalgaard/Novatech
Velger å holde kildekode hemmelig, men registerer varemerke
– For Novatech er rettigheter grunnleggende i arbeidet med å etablere og vedlikeholde vårt omdømme som en pålitelig og nyskapende aktør i bransjen, sier CEO i selskapet, Knut Husdal.
Etter en gjennomgang med IP-rådgiver hos Innovasjon Norge, har selskapet funnet en strategi som passer for dem. De har valgt å registrere varemerke, men holder kildekoden, produktet deres, internt i selskapet.
– Vår strategi er å holde kildekoden hemmelig og alltid ligge foran våre konkurrenter. Vi har forretningshemmeligheter i firmaet som vi har et bevisst forhold til. Vi har jevnlig en prat om hva som er greit å snakke om og hva vi ikke nevner direkte, sier Husdal.
IT-selskapets første kommersielle produkt, Novatech NESSi, er en skybasert programvare som benytter KI og maskinlæring for å predikere og redusere utslipp fra industrien.
Handler det egentlig om at bedriftene ikke bryr seg før det er for sent?
Flere burde oppdatere seg og organisasjonen på forretningshemmeligheter, skriver juridisk rådgiver i Patentstyret, Eskil Korneliussen, i en kronikk hos Shifter.
Det kan virke som at det er lettest å se verdien av forretningshemmeligheter når «uhellet» først er ute.
Forretningshemmeligheter er ofte den informasjonen og kunnskapen som er viktig for bedriften for å overleve. Nærmere bestemt informasjon som er hemmelig – og som av den grunn har kommersiell verdi og derfor skal holdes hemmelig av bedriften med rimelige tiltak.
| Bildetekst: Næringsministeren la frem stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter. Foto: Foto: David Berg Tvetene/NFD.
La fram gründermelding
Fredag 1. november la næringsminister Cecilie T. Myrseth frem stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter, med 53 tiltak.
Stortingsmeldingen viser status for gründerskap i Norge, presenterer helheten i regjeringens politikk og peker fremover.
– Vi vil legge til rette for gode og forutsigbare rammevilkår, slik at enda flere gründere over hele landet kan lykkes med å skape bedrifter som vokser, sier Myrseth.
| Bildetekst: En skiløper farer av sted. Foto: Rottefella
Patent-dom og -anke skaper usikkerhet før skisesongen
Oslo tingrett har nylig avsagt dom i en patenttvist mellom skiutstyrprodusenten Rottefella og Amer Sports, som blant annet eier Salomon og Atomic.
Dommen, som Amer Sports varsler at de vil anke, slår fast at monteringsystemet til skibindingene Shift Race og Shift fra Salomon og Atomic krenker Rottefellas patentrettigheter. Dersom dommen blir stående, vil Amer Sports ikke kunne selge eller markedsføre disse bindingsystemene.
En av dem som kan bli rammet er skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen, som bruker Salomon-bindinger. Da VG snakket med ham like etter at dommen ble kjent, var han usikker på hva dommen ville bety for ham som utøver.
– Jeg kan se for meg at det jobbes intenst på kontoret. Det hadde vært litt semi-krise om ikke vi fikk bruke de bindingene vi er vant til rett før sesongstart, sier Christiansen til VG.
Torstein Myklebostad, administrerende direktør i Rottefella, uttrykker stor sympati med alle som blir berørt av denne dommen, spesielt profesjonelle utøvere i en kritisk sesongoppkjøring og en hardt presset sportsbransje.
– Denne typen usikkerhet er det siste både bransjen og utøverne trenger. Vi beklager de ulemper situasjonen medfører, men ansvaret ligger helt og holdent hos Salomon og Atomic, sier Myklebostad i en pressemelding.
TONO med retningslinjer for musikk laget med KI
Musikkrettighetsorganisasjonen TONO åpner for at norske låtskrivere, komponister og sangtekstforfattere kan registrere ny musikk skapt i samspill med kunstig intelligens.
Organisasjonen har sammen med sine nordiske søsterorganisasjoner laget nye retningslinjer for kunstig intelligens og musikkrettigheter.
– Vi ønsker å ta et klart standpunkt og har derfor utviklet tydelige retningslinjer for låtskrivere, komponister og tekstforfattere som benytter kunstig intelligens i sitt skapende arbeid, sier Karl Vestli, administrerende direktør i TONO.
Likevel: Dersom et musikkverk består av 100 prosent KI-generert materiale, kan ikke verket registreres hos TONO, i følge de nye retningslinjene.
Sjømatnæringen blir den sjette eksportsatsingen i regjeringens eksportreform Hele Norge eksporterer.
– Fra regjeringens side ønsker vi en helhetlig satsing på eksport i sjømatnæringa som bidrar til å utvikle en mer innovativ og bærekraftig næring, som skaper arbeidsplasser og verdi over hele landet, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).
Satsingsområdene som så langt er utpekt er havvind, maritim sektor, helsenæringen, vareproduksjon og design, reiseliv og nå sjømat.
| Bildetekst: Peter Opsvik i sin ikoniske stol "Garden". Foto: Peter Opsvik/opsvik.no
Designer Peter Opsvik er død
De fleste nordmenn som har, eller har vært barn, har nok et forhold til Peter Opsviks mest kjente produkt. Siden lansering i 1972 er det solgt nær 15 millioner Tripp trapp-stoler i hele verden.
30. september gikk Peter Opsvik bort, 85 år gammel. Opsvik var nok mest kjent som møbeldesigner, men var også musiker og kunstner. Han sto bak flere internasjonale designsuksesser, og har høstet flere utmerkelser for sitt arbeid gjennom flere tiår. Han var også æresmedlem i Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL).
I våre registre står Opsvik med 22 design og 32 patenter som er eller har vært i kraft. I tillegg finnes det flere søknader som ble trukket.
Bli med på årets viktigste fagdag 12. november, på Sentralen i Oslo eller på nett.
Du får blant annet høre suksesshistorien til DB (tidligere Douche bag), Easee-gründer Jonas Helmikstøl forteller om fallgruvene tilknyttet eksport og spennende foredrag fra Loek Vredenberg (IBM) og Benita MacKay om hvordan kunstig intelligens påvirker IP-strategi.
Patentstyreter et nasjonalt forvaltningsorgan og kompetansesenter for immaterielle rettigheter og verdier, underlagt Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).
Du mottar denne eposten fordi du har gitt samtykke til å motta informasjon fra Patentstyret. Du kan når som helst melde deg av eller oppdatere innstillingene dine.