2024 var året vi passerte 250 000 varemerker, 55 000 patenter og 13 000 designregistreringer i kraft i Norge. Mye av økningen skyldes riktig nok utenlandske rettigheter som blir gjort gjeldende i Norge, men også norsk næringsliv er i stadig større grad bevisst betydningen av å sikre enerett til sine immaterielle verdier. Det blir spennende å se hvordan utviklingen fortsetter til neste år.
For oss i Patentstyret har 2024 vært et år i utvikling, noe som har påvirket både kundene våre, samfunnet og våre ansatte.
Patentstyret har flyttet til nye lokaler i Valle Vision på Helsfyr. Vi har fornyet oss med ny logo, nye nettsider og ny fargepalett, og jobber videre med å bli mer synlige for kunder og innovasjonsaktører.
Vi har begynt å ta i bruk nye digitale løsninger, utvikler kompetansen vår og fornyer oss i måten vi går i dialog med kundene på. Vi er i gang med et spennende prosjekt om hvordan vi kan bruke kunstig intelligens for å effektivisere saksbehandlingen, noe vi skal jobbe videre med i 2025. Vi anvender i økende grad teknologi-, søkekompetansen og IP-databasene våre til å skreddersy rapporter om IP landskap og såkalte freedom to operate analyser til både norsk og internasjonalt næringsliv, og bistår på den måten å øke posisjonen og konkurransekraften til næringslivet når de skalerer globalt.
Vi bidrar til å skape verdi for samfunnet ved å sette IP inn i en bredere innovasjonskontekst. For første gang har vi arrangert innovasjonsfrokost hvor temaet var Norges 21. plass på WIPOs Global Innovation Index, og sammen med partnere analysert hva som skal til for å hevde seg på nivå med våre naboland.
Jeg har lyst til å gjenta noe næringsminister Cecilie Myrseth sa da hun la frem stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter i starten av november.
– Vi trenger gründere mer enn noen gang! De er viktige ikke bare for å opprettholde næringslivets konkurransekraft, men også for å bidra til nytenking og for å finne løsninger på mange av utfordringene samfunnet står overfor.
Ett av de 53 tiltakene i stortingsmeldingen er at Patentstyret og de andre i det statlige virkemiddelapparatet skal videreutvikle de praktiske informasjons- og veiledningstjenestene som skal bidra til å øke kunnskapen om å starte og drive bedrift i Norge.
Patentstyret skal fortsette å videreutvikle oss, og gjøre vår del for at norsk næringsliv kan fortsette å gjøre sine ideer om til verdier også i 2025.
Kathrine Myhre, direktør i Patentstyret