| Bildetekst: For første gang arrangeres Nordic Innovation Awards
Nominasjonsfristen nærmer seg
Sammen med de andre nordiske patentverkene skal vi for første gang dele ut Nordic Innovation Awards i år.
Prisen deles ut i København i april, påmeldingsfristen er allerede 15. februar.
Målet med prisen er å fremme innovasjon som bidrar til en grønnere og mer bærekraftig fremtid, og å inspirere andre til å utvikle nyskapende løsninger.
– Det foregår utrolig mye imponerende innovasjon i Norge og Norden. Nå ønsker vi både å anerkjenne dette arbeidet og inspirere andre, sier avdelingsdirektør for Marked og kommunikasjon i Patentstyret, Elisabet Mæland Fosse.
En nasjonal jury har fått oppgaven med å plukke ut Norges kandidat til den nordiske konkurransen. Deretter vil en nordisk jury velge den endelige vinneren.
Juryen består av profilerte representanter fra næringsliv, forskning og innovasjon:
Kathrine Myhre, direktør i Patentstyret
Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør, Siva
Ingvild Meland, strategi. og kommunikasjonsdirektør, Nysnø
Toril A. Nagelhus Hernes, prorektor for innovasjon og nyskaping, NTNU
Tina Stiegler, divisjonsdirektør for samfunns- og næringsutvikling, Innovasjon Norge
Børge André Hilden, styreleder, FONIP
Salvador Baille, daglig leder, Intelis, Aggrator
Alle små og mellomstore bedrifter (max 250 ansatte) med minst en registrert IP-rettighet og base i norden kan nomineres, men det er ønskelig at bedriften har noen resultater å vise til.
Amerikanske startup-selskaper innen kreft-behandling og -diagnostikk skalerer bedre enn europeiske
Mens 40 % av startup-selskapene innen kreft-behandling og -diagnostikk i USA klarer å skalere seg opp til såkalt «late growth stage», klarer kun 24 % av de tilsvarende selskapene i EU og rundt 27 % av selskapene i de andre EPO-medlemslandene (Norge inkludert) det samme.
En ny studie fra det europeiske patentverket (EPO) viser at det er litt flere slike startup-selskaper i Europa enn i USA, og at amerikanske startup-selskaper innen kreft-feltet gjerne har flere patenter enn tilsvarende europeiske selskaper.
De siste årene har det vært en kraftig økning i antallet patenter og patentfamilier innen fagfeltet. Utviklingen er særlig drevet av Kina og USA. Kina nær firedoblet antallet patenter innen fagfeltet i perioden 2015 til 2021.
Mellom 2010 og 2021 holdt USAs andel av patenter innen feltet seg stabilt på rundt 43 %. EU-landenes andel har sunket fra 18,7 % i perioden 2010-2012 til 12,4 % i perioden 2019-2021.
Gjennom Forskningsrådet har 40 forskjellige forskningsinstitusjoner fått støtte til å tilgjengeliggjøre og kommersialisere mer av det som blir forsket frem.
Forskingrådets kommersialiseringsstøtte skal bidra til økt kommersiell bruk av offentlig finansiert forsking og styrke den såkalte TTO-funksjonen.
– Regjeringen har styrket støtten til teknologioverføringsarbeidet ved forskingsorganisasjonene, slik at lovende forskingsresultat kan bli utviklet og gi grunnlag for nye næringer, omstilling og vekst i næringslivet, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
En gjennomgang EPO og EUIPO har gjort av over 100 000 bedrifter i hele EU, viser at bedrifter som har sikret seg slike rettigheter gjør det bedre enn andre.
Selskaper med slike rettigheter skaper i gjennomsnitt 23,8% mer inntekter per ansatt enn dem uten.
Studien viser også at det er flere av de større enn de små og mellomstore bedriftene som har sikret seg slike rettigheter. Færre enn 10% av de små og mellomstore bedriftene har slike rettigheter, mens nesten 50% av de større bedriftene har det.
| Bildetekst: Bli med på reisen fra ide til verdi for Annas nye hjelm-patent.
Nye informasjonsvideoer
Mot slutten av fjoråret produserte og publiserte vi to informasjonsvideoer i samarbeid med kommunikasjonsbyrået Nucleus.
Her kan du følge Anna på hennes reise mot innvilget patent, og så de videre forberedelsene før eksport-satsing. Videoene er ment som introduksjoner som gir oversikt over temaene de omhandler.
En undersøkelse gjennomført av Patentstyret på vegne av VelgEkte-nettverket i fjor viser at 1 av 3 nordmenn under 30 år ikke bryr seg om de strømmer lovlig eller ulovlig.
Selv om de totale inntektene til norske musikere har gått ned de siste årene har opphavsrettsinntekter økt tre år på rad og er nå over 1,2 milliarder kroner i Norge.
Inntektene i den norske musikkbransjen gikk ned med 10 prosent i 2023.
25. februar arrangeres starte og drive bedrift-dag i Patentstyrets lokaler på Valle i Oslo.
Her kan bedrifter i oppstartsfasen få nyttig kunnskap fra sentrale etater og private virksomheter som vil gjøre det enklere, raskere og tryggere for dem å ta steget til å starte eget foretak.
Sentrale tema for dagen:
Hvordan få en god oppstart
Valg av selskapsform og navn
Beskyttelse av patenter, domener, design, bedrifts- og produktnavn
En gründers reise – ekte erfaringer fra idé til oppstart
Patentstyreter et nasjonalt forvaltningsorgan og kompetansesenter for immaterielle rettigheter og verdier, underlagt Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).
Du mottar denne eposten fordi du har gitt samtykke til å motta informasjon fra Patentstyret. Du kan når som helst melde deg av eller oppdatere innstillingene dine.