| Bildetekst: Direktør i Patentstyret Kathrine Myhre under panelsamtale som del av WIPO-møte. Foto: Emmanuel Berrod, WIPO
Generalforsamling i WIPO
Patenstyret representerte i juli Norge i World Intelectual Property Organisations generalforsamling i Geneve.
Et av temaene som ble tatt opp var viktigheten av gode internasjonale søkeordninger på patent-, design- og varemerke-området. Videreutvikling av både PCT-systemet for patenter, Madrid-systemet for varemerker og Haag-systemet for design vil gi enda bedre og mer brukervennlige muligheter for bedrifter som ønsker å satse internasjonalt.
– Med 1400 representanter fra 193 medlemsland er WIPOs årlige generalforsamlinger den største arenaen for dialog og beslutninger om felles internasjonale regler og retningslinjer for innovasjon og IP. Felles retningslinjer gjør det lettere for bedrifter å innovere, konkurrere og eksportere globalt. Det er også en driver for det grønne skiftet og global økonomisk vekst, sier direktør Kathrine Myhre.
Oslo tingrett har opprettholdt KFIR og Patentstyrets avgjørelser om å nekte foreningene Ung Kreft og Kreftforeningen å registrere ordmerket "fuck cancer" som varemerke.
"Fuck cancer" ble i 2022 registrert som et varemerke, men dette ble opphevet i 2023 etter protest fra en smykkedesigner.
Foreningene sier til NRK at de er misfornøyd med Oslo tingretts avgjørelse, spesielt siden "fuck cancer" er varemerkeregistrert av tilsvarende foreninger i Sverige og Danmark. De vurderer om de skal anke saken videre.
Fra og med 6. juli 2024 er Brasil er blitt del av det globale Patent Prosecution Highway-samarbeidet (PPH).
PPH gir deg mulighet til å få raskere behandling av patentsøknaden din, dersom en patentmyndighet som er med i PPH-ordningen allerede har foretatt en positiv patenterbarhetsvurdering av samme oppfinnelse.
Med Brasil er det nå 28 land med i ordningen. I tillegg har Norge en egen PPH avtale med Kina.
Er du, eller kjenner du en ung oppfinner under 30 år? Det europeiske patentkontoret arrangerer hvert år en konkurranse for unge oppfinnere med bærekraftige løsninger.
Det er ikke nødvendig med innvilget patent, og konkurransen er åpen for unge oppfinnere fra hele verden.
Påmeldingsfristen for neste års konkurranse er 27. september.
| Bildetekst: De ansatte i Patentstyret fikk prøvd seg på flere problemstillinger i det nye spillet.
Innovativ hjelp til nye omgivelser
Hva vil det egentlig si å støtte norsk næringsliv?
Vanligvis betyr det for oss i Patentstyret at vi hjelper bedrifter med å sikre deres immaterielle verdier og rettigheter, men denne gangen testet vi en ny løsning.
For å lette prosessen med å gå fra cellekontor og faste plasser i Sandakerveien, til åpent landskap og aktivitetsbaserte arbeidsplasser i våre nye kontorer på Valle, fikk vi hjelp av oppstartsbedriften Playswork.
Playswork har utviklet et spillbasert læringsverktøy som kan hjelpe virksomheter med å utvikle ny eller endret atferd innenfor fysiske omgivelser og bygg.
– Forskningsbaserte metoder innen kultur blir gjort om til praksisnær opplæring i ny atferd for den enkelte ved hjelp av kunstig intelligens tilpasset oss i Patentstyret. Dette bidrar til at flyttingen blir enkel og smidig slik at vi kan bruke tid og krefter på de egentlige arbeidsoppgavene som Patentstyret har, sier prosjektleder for flyttingen i Patentstyret Hanne Larder.
Matvaregigantene Mondelez og Orkla, som eier henholdsvis Freia og Nidar, møtte hverandre i Oslo tingrett i april. Kort fortalt gjaldt saken bruk av blåfarge på Freias sjokolade Boble, som var hevdet å ligge for tett opptil emballasjedesignet til Nidars Stratos-sjokolade.
Tingretten kom til at Orkla/Nidar hadde innarbeidet en varemerkerettslig enerett til blåfargen pantone 2144 C for porøs melkesjokolade i hele Norge, gjennom deres mangeårige og omfattende bruk av fargetonen på sjokoladen Stratos. Bruken av en lignende blåfargetone på Freias sjokolade ble ansett å gjøre et inngrep i denne innarbeidede varemerkeretten, samt å være i strid med god forretningsskikk etter markedsføringsloven.
Dommen i saken mellom Orkla og Mondelez er anket til lagmannsretten.
I tillegg til inngrepssaken mellom Orkla og Mondelez, er det også i november berammet en annen sak for Oslo tingrett om den samme blåfargen.
Staten ved KFIR må i retten om varemerke
I november er det berammet en sak hvor Oslo tingrett skal vurdere gyldigheten av Klagenemnda for industrielle rettigheter (KFIR) sitt vedtak om varemerkeregistrering.
I 2021 søkte Orkla om varemerkeregistrering av blåfargen pantone 2144 C for «sjokolade». Patentstyret avslo søknaden, og kom til at det ikke var tilstrekkelig sannsynliggjort at blåfargen var innarbeidet for varene. Saken ble dermed anket til KFIR, som kom til det samme resultatet.
| Bildetekst: Boble og Stratos, to sjokoladeplater med blåfarge på embalasjen.
| Bildetekst: Stratos og Boble, to sjokoladeplater med blåfarge på embalasjen.
Ny runde mellom Mondelez og Orkla
Mondelez, eier av Freia som produserer sjokoladen Boble, har varslet at de har anket dommen fra Oslo tingrett.
Mondelez ble idømt forbud mot å markedsføre og selge Freia Boble-sjokolade med dagens emballasje. I tillegg må de betale erstatning til Orkla på 20 millioner kroner, og omtrent to millioner kroner i saksomkostninger.
Arrangement: Patentstyret på Oslo Innovation Week, 24. september
Ofte når vi snakker om å beskytte immaterielle verdier, snakker vi om å beskytte verdiene mot andre mennesker. Mennesker som kopierer eller på andre måter utnytter andres ideer.
Men hva skjer når du også må beskytte ideene dine mot teknologi? Teknologi som kanskje ikke lager direkte kopier, men lager noe som kan ligne på ting som er laget tidligere.
Generativ kunstig intelligens kan etterligne flere og flere av tingene mennesker gjør, så lenge den får nok god og relevant informasjon som den kan prosessere.
Hvordan regulerer vi som samfunn hvilken informasjon, og da kvaliteten på informasjonen kunstig intelligens skal trenes med? Hvem bestemmer hva som kan brukes?
Dette er tema når vi spør "Who`s (whose) right?" under Oslo Innovation Week 24 september.
Patentstyreter et nasjonalt forvaltningsorgan og kompetansesenter for immaterielle rettigheter og verdier, underlagt Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).
Du mottar denne eposten fordi du har gitt samtykke til å motta informasjon fra Patentstyret. Du kan når som helst melde deg av eller oppdatere innstillingene dine.